YAK 52

Uppvisning med YAK52

Historien om yak52 är att under 70-talet så fanns det ett behov av det sovjetiska flygvapnet att ta fram ett skolflygplan till deras jetpiloter. I stället för att bygga något helt nytt så tittade man bakåt och fann att dom bästa kolvdrivna flygplanen kom från andra världskriget. Man tittade på speciellt påYAK3 och YAK9. Två berömda jaktflygplan från 40-talet och i slutet av 70-talet så hade Yakolevs konstruktionsbyrå fått fram den 2-sitsiga YAK52. Eftersom detta var det första flygplanet som piloterna satte sig i så har man satt in flyginstrumenten på exakt samma ställe i cockpit som deras jetflygplan för att i ett tidigt skede vänja sig.

Motorn i YAK52 är en 9-cylindrig kompressormatad stjärnmotor på ca 360hp. YAK 52                                                         Detta är en direkt kopia av en motor från 40-talet. Motorn startas på ett lite speciellt sätt genom att man trycker in komprimerad luft i cylindrarna och på detta sätt få kolvarna att röra på sig, det finns alltså ingen startmotor i flygplanet. Man har även luft till att sköta bromsar, klaffar, landningsställ. Detta fixas av en kompressor som trycker upp en lufttub till ca 50 bars tryck som finns inne i flygplanet.

Flygplanet har en fantastisk roderharmoni och väldigt enkel att flyga avancerad flygning. Dock är den en kompromiss eftersom den i första hand är ett skolflygplan vilket gör att den kan vara tung att flyga i vissa manövrar. Den har inte heller samma snälla flygegenskaper som skolflygplan brukar ha i väst utan den säger till rätt ordentligt om man inte flyger på rätt sätt genom att vika sig eller rolla runt till rygg. Detta gör att den kan vara rätt svår att landa eftersom farten är jätteviktig. YAK52 är godkänd för att göra alla kända manövrar som finns dock är den lite för tung för att man skall kunna göra dom mest extrema manövrarna.
Just detta flygplanet SE-LXM byggdes i Rumänien 1983 och användes i det Sovjetiska flygvapnet till vintern 2001 på en flygbas utanför Moskva. Våren 2003 kom den till Sverige i en lastbil och efter ca 1 års renovering så började den att göra uppvisningar i Norden.

Flygplanet flygs normalt under uppvisningar av P-O Olsson eller Mattias Nyberg som även äger flygplanet.

Idag flygs den då av Mattias Nyberg från Älmhult där även flygplanet normallt står. Mattias är 41 år och flugit sen han var 15 år allt ifrån segelflygplan till dom mest konstiga flygplan som finns. Mattias är lite unik i flyguppvisningssammanhang eftersom han inte jobbar normalt med flygning som yrke, varken som trafikpilot eller inom militären. När han inte gör flyger så jobbar han på IKEA i Älmhult. Totalt har han ca 1000 flygtimmar.

Snabbfakta YAK52

Byggår: 1983
Spännvidd: 9,3 m
Vikt:1300kg
Motor:9-cylindrig kompressormatad stjärnmotor ca 360hp
Begränsningar: +7 -5G

Maxhastighet 420 km/h

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.